Reform Csokis Croissant



A hétvégén croissant sütöttem,és ami különleges benne,hogy sikerült olyan receptet kikísérleteznem ami finomliszt mentes, reform őrleményekből készült(kókuszliszt,zabpehelyliszt,sikér,tönkölykorpa) így a ch-ja fele annyi mint egy hagyományos croissantnak.Sósat is készítettem de nem ebből a tésztából és szerintem az is nagyon jó lett,a héten majd azt is feltöltöm a blogra. Ez egy nagyon könnyű,leveles recept és ami jó
 benne még, hogy hajtogatni sem kell mert más módszerrel készült,erről bővebben a receptben olvashattok






 Recept:

Tészta rész:

-3dkg kókuszliszt
-2dkg zabpehelyliszt
-4,5dkg sikér
-1dkg tönkölybúza korpa
-3,5dkg tejföl
-4g instant élesztő
-1ml Update lovely sweet édesítőszer
-1/2ek olaj
-105g tej
-kevés só

Vajas rész:
-10dkg vaj+kevés sikér

Töltelék:
-cukormentes csokoládé

Díszítés:
-kevés eritrit,
-durvára tört mogyoró
-kevés tej

Elkészítés:

Minden hozzávalót kimérünk majd a liszteket az élesztővel és a sóval egy tálba összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az olajat,tejfölt,édesítőt a tejet és könnyű tésztát gyúrunk.
Majd egy kevés időre fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.Amíg hűl addig a 10dkg vajat a fagyasztóba tesszük.Majd a tésztát kivesszük és lemérjük és 6 egyforma részre vágjuk.Szilikon lapon kinyújtjuk kör alakúra a lapokat,és nagy lyukú reszelőn lereszeljük a vajat,gyorsan hogy a kezünk melegétől ne olvadjon fel.
Az első lapra teszünk a reszelt vajból kb a vaj 1/5 részét,hogy mindenhova ugyanannyi jusson majd.Majd a vajra szórunk egy kevés sikért de tényleg csak egy keveset mintha sót szórnánk ez csak arra szolgál,hogy ha a vajnak van egy kis víztartalma azt vegye fel. Majd rátesszük a második kinyújtott lapot a vajas részre és ismét jöhet rá  egy rész reszelt vaj és egy kevés sikér majd ismét egy kinyújtott lap és ezt addig folytatjuk amíg el nem fogy a 6 lap.Természetesen a legfelsőre nem kell semmit tenni.Amikor kész a kis "tornyunk" akkor nyújtófával kicsit megütögetjük majd szépen kinyújtjuk kb 4mm vastagra.Ezután 4 cikkre vágjuk,mindegyik részbe teszünk egy darabka cukormentes csokit és feltekerjük mint a hagyományos croissant.
Majd egy sütőlapra helyezzük a croissantokat és meleg helyen kb 40 percig kelesztjük.Amikor megkeltek megkenjük tojássárgájával és előmelegített 220C-ps sütőben készre sütjük.
A sütés utolsó szakaszában kivesszük,lekenjük kevés tejjel szilikonecset segítségével és egy kevés eritrittel és durvára tört mogyoró darabokkal megszúrjuk és egy kis időre ismét a sütőbe vissza tesszük,de csak amíg rásül a tetejére a mogyorós-eritrit.
Amikor kész,kivesszük és akár melegen is tálalhatjuk,de másnap ha kihűl akkor sem szárad ki tehát hidegen is fogyaszthatjuk.











Megjegyzések