Lenmaglisztes Pizzás Csiga







Recept:

Tészta:
-13dkg lenmagliszt
-12dkg zabpehelyliszt vagy finomliszt
-25dkg magas zsírtartalmú jó minőségű  vaj
-kb 1 dl hideg víz
-1tk ecet
-1/2 tk só

 T
öltelék(mennyiségek ízlés szerint)
-Update ketchup
-olasz fűszerkeverék(cukor és sómentes)
-só
-apróra vágott sonka
-reszelt sajt
-szeletelt gomba
-néhány szem kukorica



Elkészítés:
 A lisztkeverékből kivesszünk 5dkg-ot és 20dkg vajjal összedolgozzuk, téglalappá formáljuk és hűtőbe tesszük. Ezután a többi lisztet elmorzsoljuk a maradék 5dkg vajjal. A vízben a sót feloldjuk, valamint az ecetet is beletesszük.Ezután homogénné dolgozzuk a lisztes résszel, amíg el nem válik az edény oldaláról. Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk úgy, hogy a közepén vastagabb legyen a tészta. Oda tesszük a téglalap alakú vajat, amit az elején elkészítettünk. Behajtogatjuk a" lóhere" 4 levelét és nyújtófával megütögetjük kicsit, hogy lazuljon a vaj,ezután kinyújtjuk. Szimplán, majd duplán hajtogatjuk és pihentetjük hűtőben 25 percet. Ezután még kétszer megismételjük a hajtogatást, természetesen a közte lévő pihentetési időt betartva. Majd nyújtjuk és ízlés szerint töltjük bármilyen édes vagy sós töltelékkel.
Ha sajtrolót készítünk belőle, akkor vékonyra nyújtjuk, csíkokat vágunk, amit egy formára feltekerünk és  megsütünk kb. 170-180C-on.
Pizzás csigához kinyújtjuk a tésztát tetszőleges vastagságúra, majd megkenjük ketchuppal és rászúrjuk a fűszereket. A többi hozzávalót  is rápakoljuk, majd feltekerjük és elvágjuk kb 2-2,5cm vastag darabokra. Szilikonos sütőlemezre tesszük a csigákat, kicsit lapítunk rajtuk, majd megszórjuk reszelt sajttal a tetejüket és megsütjük légkeveréses sütőben kb. 180C-on.






Megjegyzések